Když se řekne česká kuchyně, většina z nás si představí vepřo, knedlo, zelo s pořádnou dávkou omastku. Nedávno jsem četla článek, ve kterém se radí, jak z tradičních českých pokrmů udělat přijatelnější dietní verzi, která tolik nepotrápí naše žaludky.
Není však naše kuchyně dobrá právě proto? Tělo potřebuje i živiny z masa a knedlík i zelí ten omastek prostě potřebují. Není na škodu si jednou za čas dopřát svíčkovou nebo kachnu se zelím, v tomto pochmurném počasí je na to doba. Není nic lepšího, než si dát někde v teple pořádné jídlo, které zasytí.
Nejsem zastáncem tohoto typu jídla, ale sledovat počet kalorií, které to nebo ono jídlo přinese, je hloupost. Platí zlaté pravidlo - jíst do polosyta, dát si na talíř takovou porci, kterou určitě sníme. Ze dvou knedlíků se zelím a kouskem husy moc nepřiberete a výčitky za to ani nestojí. Požitek z jídla je mnohem lepší, ten si budete ještě dlouho pamatovat.
Jídlu zdar, Dajens
Žádné komentáře:
Okomentovat